top of page

Ce cauze pot face obiectul medierii?

 

Pot face obiectul medierii probleme din urmatoarele materii:

- civilă  

- comercială 

- de familie,  

- penală în condiţiile prevăzute de legea medierii.

- conflicte de munca 

Conflictele din domeniul protecţiei consumatorilor, în cazul în care consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici, ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor, sunt, de asemenea, probleme ce se pot rezolva la mediere.

Legea română stipulează că nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.

Medierea însă nu trebuie văzută doar ca o alternativă la sistemul de justiție, ea poate interveni şi în cadrul unor dispute ce nu fac obiectul unui proces. Putem apela la serviciile unui mediator şi în cazul în care dorim să salvăm o relație şi nu mai avem resurse să facem singuri acest lucru. 

 

Când putem apela la mediere?

 

Dacă privim medierea ca o alternativă la sistemul de justiție, aceasta poate interveni înainte, în timpul sau după finalizarea unui proces. Este important de știut că dacă suntem în timpul unui proces, părțile pot suspenda judecata pe durata medierii. De asemenea, dacă părțile au ajuns la un acord în timpul medierii şi cauza suspusă judecății a implicat şi achitarea taxei de timbru, în baza acordului de mediere şi a unui raport transmis instanței de mediator, partea care a plătit îşi poate recupera taxa de timbru.

 

Cât costă medierea?


Pe lângă onorariul mediatorului, care este stabilit în funcție de complexitatea cazului, mai pot fi costuri suplimentare legate de experți, închirierea unui spațiu, deplasări, telefoane, poşta etc. Aceste cheltuieli suplimentare trebuie privite nu ca o regulă, ci ca excepții.

 

Cine plăteşte medierea?


Acest serviciu este plătit de părți în mod egal tocmai pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește imparțialitatea mediatorului.

 

Cât durează o mediere?


În majoritatea cazurilor o mediere se finalizează în cadrul unei singure ședințe.

 

Părţile pot fi asistate de avocaţi în timpul medierii?

 

Da, părțile pot fi asistate de avocați dacă doresc acest lucru, dar este de preferat ca în timpul medierii să fie doar persoanele implicate în dispută. Există situaţii când mediatorul poate solicita serviciile unor experţi pentru lămurirea unor aspecte tehnice (avocat, constructor, expert contabil etc.).

 

Unde se desfăşoară medierea?


Medierea are avantajul că poate fi făcută acolo unde părțile se simt confortabil şi acest lucru este stabilit împreună. Majoritatea medierilor au loc în biroul mediatorului, dar dacă părțile doresc altă locație acest lucru nu reprezintă un impediment.  

 

Ce program de lucru are mediatorul?


Programul mediatorului este flexibil şi se pliază pe nevoile clienților. La programarea la mediere se ţine seama de cerințele părților în ceea ce priveşte stabilirea unei ore convenabile pentru toată lumea, inclusiv pentru mediator.

 

Cine face o programare?


Sunt rare cazurile în care părțile vin împreună la mediator şi solicită ajutorul. De obicei, una din părți apelează la serviciile mediatorului. După această solicitare mediatorul face toate demersurile necesare pentru a informa cealaltă parte. Mediatorul invită, în scris şi verbal, cealaltă parte la discuții şi este recomandat să-i ofere toate informațiile legate de mediere.

 

Ce fac dacă cealaltă parte invitată la mediere refuză participarea?


Participarea la mediere este voluntară, nimeni nu poate fi obligat să participe. Mediatorul trebuie să informeze părţile despre ce înseamnă medierea, rolurile participanților şi ale mediatorului, ce urmează să se întâmple şi ce urmărește medierea. Dacă mediatorul a făcut toate diligenţele necesare şi una dintre părți refuză participarea, medierea pur şi simplu nu poate avea loc.

 

Cum se finalizează medierea?


Pot fi două situaţii:


- părțile ajung la înțelegere şi atunci este redactat acordul ce cuprinde soluția la care s-a ajuns. Acordul poate fi legalizat sau nu, poate face dovada înțelegerii în instanță, însă folosirea lui rămâne la latitudinea părților;
- părțile nu ajung la nicio soluție comună si nu este semnat niciun acord.

 

Cum găsim un mediator?


Dacă ai ajuns aici, deja l-ai găsit: Clik pe contact.

 

De asemenea la fiecare judecătorie există liste cu mediatorii autorizați din județul respectiv. E bine de știut că un mediator, indiferent de locul unde este înregistrat, poate conduce ședințe de mediere oriunde pe teritoriul României.

 

Un divorţ poate fi finalizat prin mediere?


Desfacerea unei căsătorii nu o poate face decât instanța, dar toate aranjamentele ce decurg dintr-un astfel de proces se pot face la mediere. Părțile pot conveni asupra partajului bunurilor comune, custodia copiilor etc.

 

Poate să mai vină cineva cu mine la şedinţa de mediere?

 

Da, dar mediatorul trebuie să mențină echilibrul de putere din cadrul ședinței. Cu alte cuvinte, o parte nu poate veni cu alte 5 persoane iar cealaltă singura. Este evident că una din părți este în dezavantaj şi medierea este supusă eșecului din start. Recomandarea este ca părțile să fie singure şi în cazuri excepționale (minori, iresponsabili etc.) să fie reprezentați sau însoțiți.

 

Care sunt paşii de urmat după finalizarea medierii într-un partaj de bunuri?

 

Acordul de mediere face dovada în instanță a înțelegerii la care au ajuns părțile. Instanța pronunță o hotărâre în baza acestui acord.

 

Pot să apelez la mediere şi pentru cauze penale?


În general, pot face obiectul medierii infracțiunile care se declanșează în urma plângerii prealabile făcute de victimă.

 

Pot să refuz o consultaţie la mediere?


Da, participarea la mediere este voluntară.

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
bottom of page