top of page

Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila,cu ajutorul unei terte persoane,specializata in calitate de mediator, in conditii de neutralitate,impartialitate  si confidentialitate.

 

Cind se poate recurge la mediere?

 

  • Anterior declansarii procedurii judiciare,in art.49 din lege se prevede ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspenda incepindcu data semnarii contractului de mediere,pina la inchiderea procedurii de mediere.

  • Dupa sesizarea instantei de judecata,conform art.62 din lege,instanta de judecata va suspenda judecarea cauzei la cererea partilor.

Cum se finalizeaza medierea?

 Medierea se finalizeaza printr-un accord de mediere, scris si semnat de catre parti .

Ce este Acordul de mediere?

Acordul de mediere reprezinta intelegerea obtinuta in urma medierii si este un contract intre parti in intelesul art.942 CC,mai exact un contract de tranzactie.

Cind partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere,se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata.

Pentru a-i da valoare de inscris autentic,partile au la indemina doua cai:una extrajudiciara si cealalta judiciara,in functie de momentul in care a intervenit medierea.

  • Inainte de declansarea procedurii judiciare,acordul poate fi autentificat prin notar.

  • Dupa declansarea procedurii judiciare, instanta va lua act de acordul de mediere, de tranzactia partilor si va emite o hotarire de expedient care consfimteste intelegerea parti.

bottom of page