top of page

Onorarii

Potrivit art. 26 din Legea nr.192/2006 privind medierea, cu modificarile ulterioare, mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.

Partile vor fi informate cu privire la onorariu, inainte de a semna contractul de premediere respectiv contractul de mediere astfel incat sa poata lua o decizie in totala cunostinta de cauza

 

Activitatea de informare generala si consiliere a partilor cu privire la procedura de mediere si avantajele acesteia, este GRATUITA

 

1. Deschidere de dosar  -  150 lei/dosar

    Include: notificari, invitatii la mediere, redactarea de documente corespunzatoare diverselor etape ale procesului de mediere,  telefoane, deplasari, taxe postale, etc.

2. Procedura de mediere  -  250 lei/ sedinta, pentru fiecare parte si 1,5% din valoarea bunului partajat

    In cadrul acestei proceduri pot avea loc sedinte comune si/sau individuale, numarul acestora fiind decis de catre mediator in functie de complexitatea spetei supusa medierii.

    In general, onorariul mediatorului este platit de catre parti in mod egal, la momentul incheierii contractului de mediere. In mod special, partile pot sa hotarasca de comun acord, care parte plateste intreg onorariul.

3. Onorariul de succes

    Se aplica suplimentar conflictelor supuse medierii, a caror cauza poate fi cuantificata in bani, astfel:

        - pentru valori de pana la 3000 lei - 0%

        - pentru valori cuprinse intre 3000 lei si 20 000 lei - 3%

        - pentru valori cuprinse intre 20 000 lei si 50 000 lei - 2%

        - pentru valori cuprinse intre 50 000 lei si 500 000 lei – 1,5%

        - pentru valori de peste 500 000 lei - 1%                     

 

Beneficiaza de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu:

 

a.    persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. ÃŽn acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

b.    daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

c.    ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
 

 

bottom of page