top of page

 

Evolutiile in modificarile si completarile legii si practicii medierii sunt pozitive in ceea ce priveste incurajarea persoanelor de a isi rezolva prin mediere litigiile privitoare la proprietati.

Dupa intrarea in vigoare a OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, incepand din 29 iunie 2013,  in ceea ce priveste taxele de timbru aferente obiectului conflcitului, persoanele care au apelat la mediere pentru solutionarea unui litigiu de: 

·         partaj,

·         transfer de proprietate

·         transferul altui drept real asupra imobilelor

sunt scutite de 50% din taxele de timbru care se calculeaza la valoare in conditiile in care se depune direct acordul de mediere pentru a obtine hotararea care sa confinteasca intelegerea prin mediere (adica in termeni juridici -  hotararea de expedient).

Trebuie precizat ca la aceasta taxa se adauga si o taxa de timbru modica de 20 lei, stabilita de lege pentru incuviintarea unui acord de mediere in instanta. Cuantumul taxei este valabil indiferent de momentul depunerii cererii ( inainte sau dupa inceperea unui proces) .


Ordonanta de urgenta 80/2013 privind taxele judiciare de timbru

 

"Articolul 11.

 

(1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere – 20 lei;

în cazurile în care înÅ£elegerea sau acordul de mediere priveÅŸte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acÅ£iunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

ÃŽn cazul în care înÅ£elegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;[vezi mai jos ]"

 

Valoarea de 50% a taxei se calculeaza in raport cu modul de calcul descris in art. 5, mai jos:

 - fie 50% din 5 %, adica 2.5 % din valoarea tuturor bunurilor partajate, daca cererile se face concomitent pentru fiecare categorie de cereri in aceeasi actiune;

 - fie 50% din 3 %, adica 1.5 % din valoarea la care se raporteaza cererea, pentru cereri din materia partajului efectuate separat pe parcursul unui proces.

 

"Articolul 5


(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive – 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile."

Reducerea taxei judiciare de timbru pentru litigii de partaj, transferuri de proprietate sau alte drepturi reale solutionate prin mediere

bottom of page