top of page

Medierea în cauzele penale

Prin intermediul medierii pot fi soluţionate conflictele izvorâte din infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

De asemenea, SE POATE APELA LA MEDIERE PENTRU SOLUÅ¢IONAREA LATURII CIVILE DIN DOSARUL PENAL, cu privire la orice tip de infracÅ£iune! In cazul în care inculpatul, în urma acordului de mediere, acoperă prejudiciul cauzat, beneficiază de circumstanÅ£e atenuante.

Infracţiunile pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală sunt:

 Lovire sau alte violenÅ£e (art. 193)

Vătămare corporală (art. 194)

Vătămare corporală din culpă (art. 196, alin. 1 şi 3)

Violenta in familie ( art. 199)

Amenintarea ( art. 206)

Hărţuirea (art. 208)

Hărţuirea sexuală (art. 223)

Violare de domiciliu (art. 191, alin. 1)

Violarea sediului profesional (art. 225, alin. 1)

Violarea secretului profesional (art. 227, alin. 1)

 Furtul pedepsit la plângerea prealabilă (art. 228-230)

Abuzul de încredere (art. 238-239)

Bancruta simplă si frauduloasă  ( art 240-241)

Gestiunea frauduloasă ( art. 241)

Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (art. 243)

Înşelăciunea (art. 244)

Înşelăciunea privind asigurările (art. 245)

 Distrugerea (art. 253, alin. 1 alin 2)

Tulburarea de posesie (art. 220)

Violarea secretului corespondenţei (art. 302)

 Nerespectarea măsurilor privind încredinÅ£area minorului (art. 379)

 ÃŽmpiedicarea exercitării libertăţii religioase(art381)

 

ACORDUL DE MEDIERE

 

  1. STINGE ACÅ¢IUNEA CIVILÄ‚;

  2.  DETERMINA RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE;

  3. ÃŽNLÄ‚TURÄ‚ RÄ‚SPUNDEREA PENALÄ‚;

 

De ce să apelaţi la mediere:

 

  • EvitaÅ£i un proces penal pentru infracÅ£iunile la care plângerea prealabilă pune în miÅŸcare acÅ£iunea penală

  • BeneficiaÅ£i de serviciile imparÅ£iale ÅŸi neutre ale unui mediator autorizat

  • Este o cale civilizată de a decide dumneavoastră soluÅ£ia care să vă satisfacă

  • Este o metodă rapidă ÅŸi fără costuri mari

  • Prin accesarea serviciilor de mediere, beneficiaÅ£i de un răgaz de 3 luni pentru soluÅ£ionarea unor situaÅ£ii dificile pentru ambele părÅ£i

  • Impăcarea părÅ£ilor înlătură răspunderea penală

  • ConfidenÅ£ialitatea este garantată

  • Vă protejaÅ£i de expunerea în public ÅŸi de stres.

Părţile pot apela la mediere atît în faza de urmărire penală cât şi în faza de judecată.
Dacă medierea este acceptată de părţi, se va asigura dreptul acestora la asistenţă juridică sau la un interpret, în cazurile în care se impune acest lucru.
În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de mediere.

Înainte de introducerea plângerii prealabile şi de începerea urmăririi penale
Atunci când procedura medierii este iniţiată chiar în termenul de introducere al plângerii prealabile la organele în drept, acest termen se suspendă pe durata desfăşurării medierii.
Dacă părţile aflate in conflict, reuşesc să ajungă la o înţelegere totală, nu mai este necesară implicarea ulterioară a organelor de cercetare penală sau a instanţei de judecată.

În situaţia în care părţile îşi soluţionează conflictul prin procedura medierii înainte de începerea efectivă a procesului penal în instantă, partea vătamată nu mai poate sesiza pentru aceeaşi infracţiune, organele de cercetare penală sau instanţa de judecată.
În cazul în care părţile aflate în conflict nu s-au împacat, partea vatamată poate introduce plangerea prealabilă în termenul legal, termen care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere. Se ţine cont în acest caz şi de termenul scurs înainte de suspendare.

După începerea urmăririi penale
O altă situaţie este cea în care partea vătămată si făptuitorul apelează la mediere după începerea urmăririi penale sau a procesului în instantă de judecată, iar cercetarea penală sau judecarea cauzei se suspendă de către judecător, în şedinţă publică, de la data prezentării de către părţi a contractului de mediere.

Termenul de suspendare a soluţionării unei cauze penale supuse medierii este de maxim 3 luni şi este aplicabil pentru cazurile în care medierea nu este finalizată în cadrul acestui interval.

Mediatorul are obligaţia să comunice organului judiciar o copie de pe procesul-verbal de închidere a procedurii de mediere.

Procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că părţile nu s-au împăcat, sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului de 3 luni.

Pentru soluţionarea cauzelor penale, în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, părţile sunt obligate să depună la organul judiciar acordul de mediere autentificat la un notar public sau să se prezinte în faţa organului judiciar pentru a se lua act de voinţa acestora, conform acordului de mediere care nu îmbracă forma autentică.

Pentru detalii suplimentare vă invităm să ne contactaţi prin intermediul site-ului, la telefon ori la sediul biroului nostru.

bottom of page