top of page

DECLANSAREA PROCEDURII DE  MEDIERE

 

PREMEDIEREA - INFORMAREA

Etapa informarii obligatorii cunoaste doua situatii distincte:

  1. Situatia in care partile, apeleaza la servicii de mediere in mod voluntar;

  2. Situatia in care partile sunt trimise de instanta sa parcurga etapa informarii obligatorii la un mediator.

Aceasta etapa in cazul celor trimisi de o instanta devine etapa informarii obligatorii, care in mod voluntar se numeste  informare cu privire la mediere. Partile sau partea se prezinta la mediator si vor completa o solicitare de declansare a procedurii de mediere.

La finalul procedurii de informare, mediatorul va emite un certificat de informare sau un proces verbal, in functie de caz, pe care partile sau partea il va prezenta la instanta, facand astfel dovada participarii la sedinta de informare cu privire la mediere.

In ultima etapa a premedierii, mediatorul va obtine angajamentul partilor de a continua procedura medierii si va semna contractul de mediere cu partile.

MEDIEREA

In aceasta faza partile asistate de mediator prezinta conflictul din punctul individual de vedere.  Partile, intr-un cadru confidential, impreuna si cu ajutorul mediatorului, vor alege solutiile potrivite pentru a pune capat situatiei si starilor conflictuale, pentru a gasi o solutie reciproc avantajoasa si convenabila.

POSTMEDIEREA

In toate cazurile, procedura medierii, se termina cu intocmirea unui proces verbal de incheiere a medierii in care mediatorul explica anumite particularitati ale medierii respective.

Medierea poate sa ia sfarsit in una din urmatoarele situatii:

  1. Cand partile, numai una din parti sau mediatorul renunta la mediere;

  2. Cand partile nu renunta la mediere dar nu ajung la un acord;

  3. Cand partile se inteleg, medierea reuseste si partile ajung la un acord.

Daca partile reusesc sa se inteleaga, sa adopte o solutie dupa care va redacta Acordul de mediere.

Acordul de mediere reprezinta actul final care se redacteaza de catre mediator in urma procesului de mediere, act care consfinteste solutia la care au ajuns partile. Acordul de mediere are putere de lege intre parti.

Forta juridica a unui ACORD DE MEDIERE este cea a unui contract bilateral, in care partile se obliga sa faca, sa dea sau sa execute ceva. Acordul de mediere este valid, valabil si viabil inca din momentul semnarii lui si produce efecte juridice din acel moment. Acordul de mediere poate fi prezentat:

·         notarului public

·         instanţei de judecata. 

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
bottom of page