top of page

Medierea in conflicte de executari silite si popriri

Executarea silita constituie faza finala a procesului civil si are ca scop recunoasterea unor drepturi stabilite de catre instanta judecatoreasca sau de un inscris. In cazul in care debitorul nu execută de bunavoie obligatia sa, stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un titlu, aceasta se aduce la îndeplinire prin executarea silita.

Executarea silita poate fi: 

-  directa (sau in natura),  ex.: ridicarea de la debitor a unui bun pe care il detine fara drept, demolarea unei constructii, evacuarea dintr-o locuinta etc.,

-  indirecta (sau prin echivalent), constand in incasarea de catre creditor a unor sume banesti obtinute prin vanzarea bunurilor debitorului ori prin poprire.

In raport cu natura bunurilor supuse poate avea mai multe forme, prevazute de codul civil:

-  urmarirea bunurilor mobile ce se afla in posesia debitorului

-  urmarirea si poprirea bunurilor mobile ale debitorului care se afla in posesia unei alte persoane

-  urmarirea bunurilor si foloaselor legate de bunurile existente

-  urmarirea veniturilor unui bun imobil

-  urmarirea bunurilor imobile

-  predarea silita a bunurilor mobile si imobile

Executarea silita o puteti face numai in temeiul unui act cu putere executorie:

-  hotarare judecatoreasca

-  un titlu executoriu (de ex: bilet la ordin, cec, contract de imprumut autentificat la notar, contract de credit bancar, alte inscrisuri autentificate)

Concomitent cu realizarea drepturilor creditorului, legea ocroteste debitorul si orice alte persoane impotriva oricaror masuri execive. Urmarirea se efectueaza numai asupra patrimoniului debitorului, fiind cu desavarsire interzisa orice masura de constrangere asupra persoanei acestuia. Desi de regula, executarea silita se aplica aspra intregului patrimoniu al debitorului, legea excepteaza da la urmarire unele bunuri strict necesare pentru existenta sa si intretinerea familiei sale, pentru exercitarea meseriei sau profesiei ori alte bunuri cu destinatie speciala.

Poprirea este o masura de executare silita care se dispune atunci cand debitorul unei obligatii are la randul sau un alt debitor (datoria unei persoane se recupereaza de la o terta persoana care ii datoreaza bani primeia).

Poprirea se infiinteaza de executorul judecatoresc, la cerere, la domiciliul debitorului sau sediul tertului poprit.

Poprirea se poate infiinta asupra tuturor conturilor deschise de debitor la toate unitatile bancare dar si la angajator sau alta persoana care datoreaza sub orice forma debitorului sume de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporabile urmaribile.

Un mijloc pentru asigurarea legalitatii il reprezinta si contestatia la executare.

bottom of page